ওজনাধিক্য, রক্তে চর্বির আধিক্য এবং হূদেরাগ আছে এমন রোগীদের ডিম খেতে মানা—এমনটাই ধারণা প্রচলিত। কিন্তু সম্প্রতি চিকিৎসকেরা বলছেন, ডিমে প্রচুর আমিষ, ভিটামিন ডি সহ প্রায় ১১ ধরনের ভিটামিন ও খনিজ রয়েছে। একটা ডিমে আছে ৫ গ্রাম চর্বি, প্রায় পুরোটাই রয়েছে শুধু কুসুমে। এর মধ্যে সম্পৃক্ত বা ক্ষতিকর চর্বির পরিমাণ দেড় গ্রাম। অপর দিকে ডিম একটি চমৎকার পুষ্টির উৎস, এর আমিষ সহজপাচ্য ও উপকারী, তা ছাড়া ডিম ভিটামিন ও খনিজে পরিপূর্ণ। বিজ্ঞানীরা বলছেন, ডিম খাওয়া বাদ না দিয়ে বরং না বলুন উচ্চ ক্যালরিযুক্ত খাবারগুলোকে, যেমন কেক, পেস্ট্রি, চকলেট, ভাজা খাবার বা কোমল পানীয়। ন্যাশনাল হার্ট ফাউন্ডেশন অব অস্ট্রেলিয়ার সাম্প্রতিক এক গবেষণায় দেখা গেছে, যাঁরা সুষম খাদ্যাভ্যাসে অভ্যস্ত, তাঁদের সপ্তাহে ছয়টি ডিম খেতে কোনো ক্ষতি নেই।
সূত্র: এবিসি হেলথ।
English :-
The idea is to consume vanaspati, excess fat in the blood and feed the diabetic patients. But recently doctors say that there are about 11 types of vitamins and minerals, including plenty of protein in egg, vitamin D, and Vitamin D. An egg contains 5 grams of fat, almost all of it is only in the kusum. The amount of fat involved or harmful is about one and a half grams. On the other hand, the egg is an excellent nutrient source, its protein is easy-to-eat and beneficial, without it the egg is filled with vitamins and minerals. Scientists say, instead of eating eggs, instead of eating high calorie foods, such as cakes, pastries, chocolate, fried foods or soft drinks A recent study by the National Heart Foundation of Australia showed that there is no harm in eating six eggs in those weeks, who are accustomed to balanced eating habits.
Source: ABC Health
No comments:
Post a Comment